Feeds:
Posts
Comments

Archive for the ‘Uncategorized’ Category

بِسۡمِ ٱللهِ ٱلرَّحۡمَـٰنِ ٱلرَّحِيمِ

السلام عليكم ورحمة الله وبركاته

Usai saja menziarahi kakak ipar kepada pakcik aku di Subang, kami merancang untuk pulang ke rumah kami dekat SP (Sg. Petani atau kalau orang KL panggil Sunway Pyramid. Komersial lahh kampungku.) Kami terdiri daripada 4 orang beranak, aku, abang, mak, dan abah menaiki kereta Toyota Avanza kaler putih.

 

Masa kami bertolak dari Subang mungkin time tu dah pukul 1.00 p.m. Jadi, kami pun dah rancang nak jamaq takkhir la. (tak tau la pasaipa tak mau buat jamak taqdim…) Tak apalah, inilah rukhsah yang dikurniakan oleh Allah untuk hamba-hambanya di mana ia menunjukkan betapa kasih dan kisahnya Dia tentang perjalanan para musafirketika dalam perjalanan.

 

Jadi tak apa lah, ketika memandu abangku kelihatan ceria sahaja dok depan jadi drebar (driver). Mak aku ni pantang dok atas kereta ja tangan tu susah la kalau tak nampak mushaf-mushaf juzu’ al-Quran di sisinya . Sejuk hati aku tengok mak. Aku bersyukur dapat mak macam ni dan aku suka melihat mak membaca satu persatu ayat al-Quran yang di alunkannya. Tapi kadang-kadang tu aku terlalai juga. Aku tengok dan dengar saja mak baca. Aku tak baca pun, dengar saja. Kan dengar orang baca pun boleh peroleh pahala.

Sabda Rasulullah s.a.w:

 

“ Barangsiapa mendengar satu ayat dari kitab Allah (al-Quran) maka ia akan menjadi cahaya untuknya pada hari qiamat”
(Riwayat Ahmad)

 

Alhamdulillah, luasnya rahmatMu ya Allah. Dengar orang baca pun boleh saja dapat pahala. Senangnya nak melabur pahala di dunia, senang juga nak mencari dosa di dunia ini. Aduhai si fulan…!!! (aku la tu…)

 

Baiklah, berbalik kepada cerita tadi, semasa dalam perjalanan, perut abangku mula berasa sengal-sengal (alamatnya nak buang air besar la tu…) tak apa lah, kami pun singgah lah di R&R Simpang Pulai iaitu mungkin kira-kira 25 KM lagi nak sampai Ipoh. Kami tak berhenti di R&R, sebaliknya kami pi isi minyak dekat Petronas dan guna tandas awam kat situ. Ok, sementara tunggu minyak habis diisi, aku masuk la kejap dalam kedai Petronas tu, nak cari benda-benda yang edible (boleh dimakan) kehkehkeh…

 

Sambil memilih minuman kesukaan ku, radio channel mana entah yang dipasang, IKIM kut ada orang azan. (Radio-radio arus perdana mana ada azan, contoh: era.fm, hot.fm. cuma ada tazkirah-tazkirah ustaz-ustaz feymes. Kalau tak silap ambo la, akalu silap betulkan ya). Nampaknya sudah masuk waktu asar. Ok, waktu asar dah masuk…!!! (dalam hati la, padahal perbuatan zahir tidak melakukannya.)

 

Dah beli minuman tu, masuk la dalam kereta, mak pun pesan kat abah,

“haaa ni Asaq dah masuk dah kut, boleh la kita singgah sat semayang kat surau petronaih ni…”

abah memotong, “haisshhh, baru pukui 4.30 masuk apanya… tak masuk lagi aiihhh…” Aku tersenyum saja tengok gelagat mereka, namun aku hanya berdiam sahaja. “Ehh, aku terlupa atau aku buat-buat terlupa tadi aku dengar orang azan kat dalam kedai tadi?? Ahh, itu radio siaran Selangor, itu azan selangor, kami sekarang  dekat Perak” Bisik hatiku mencari seribu satu alasan.

 

Abangku dah selesai hajatnya. Kami pun bertolak la dari R&R Simpang Pulai tu nak balik ke Utara. Sepanjang perjalanan pulang aku dah macam tak sedap hati. Aku bertafakkur seketika, “Elokkah kita kalau tangguh-tangguh sekejap solat kita walaupun dalam perjalanan, bukankah kami ni dalam golongan orang yang bermusafir?? Kalau lah aku tak sempat nak solat Asar macam mana?” Usik hatiku sudah mula rasa ada yang tidak kena. Aku sentiasa dalam keadaan was-was. Tak eloklah dalam keadaan was-was ni. Nampak sangat syaitan sedang menguasai kita. Ya Allah, lemahnya hambaMu ini.

 

Sedang berkhayal di awang-awangan, celik-celik dah sampai dalam terowong sebelum nak sampai Kuala Kangsar tu dah. Cepat juga ya masa berlalu. Ingat lagi masa tu hujan lebat sesangat lebat nak habaq mai sampai jalan pun tak nampak. Kira paling laju dan kelajuan paling relevan boleh dipandu maybe dalam 80 km/jam sebab abang aku pandu dalam hujan lebat sekitar kelajuan tu la.

 

Keluar saja kami dari terowong tu, hujan punya la lebat. nasib baik masa tu tak pasang radio kut-kut ada lagu Hujan ka, “Pagi yang gelap, kini sudah terang…”

(anda sambung sambung sendiri ye liriknya.) Kira-kira dalam kilometer yang ke 260. Aku ternampak sebuah kereta terkandas di tengah-tengah jalan. bukan terkandas biasa-biasa. Ini yang luarbiasa punya ni, siap melintang tengah jalan. Masya-Allah, nak buat macam mana ni??

 

Abangku dah mula cuak. Masa tu dia ikhtiar habis-habis dah. Dia dok tengah drive boleh tahan laju juga la. Nak mengelak macam mana ni?? Melintang tengah jalan kut kereta tu. Nak tak nak kena mengelak ke tepi jalan la, pada masa yang sama masa tu hujan lebat. Nak brek kereta punya la kritikal habis lah, stereng tu boleh kata pusing 360 darjah la. Aduhai, Ya Allah, hanya padamu lah aku berharap…!!!

 

GEDEGANGGGGG….!!!!

eksiden sudah.

Innalillahi wa inna ilaihi roji’unn.

…………..

…………..

…………..

…………..

…………..

…………..

…………..

………………………….

………………….

………..

…..

..

.

 

Fuh3. Hati ku berdebar-debar rasanya.

Panik mula menyelubungi diriku. Astaghfirulllah.

Istighfar banyak-banyak.

~~ 00TAMAT00 ~~

 

Pangajaran yang aku nak bagi dari apa yang aku cerita di atas adalah;

 

1. Kita tak tahu bila ajal kita datang menjemput kita. Tambah-tambah lagi Allah dah bagi petanda dekat kita ( masa aku terdengar orang azan dalam kedai Petronas tadi.), itu pun aku buat-buat tak tahu. Buat alasan pulak. Aduhai, lalai sungguh aku ni.

 

2.  Mula-mula memang aku buat-buat tak tau. Waktu Asar dah masuk pun aku ingat boleh tangguh-tangguh lagi. Tapi bila musibah datang tak kira masa menimpa aku, mula la aku nak ingat dekat Allah. Ya Allah..!!! Aku malu pada Mu ya Allah…!!! Sebagai hambaMu aku tak patut langsung buat macam ni. Astaghfirullah…!!! Aku takut ayat ni kena dengan aku.

 

Dan apabila manusia ditimpa bahaya dia berdoa kepada Kami dalam keadaan berbaring, duduk atau berdiri, tetapi setelah Kami hilangkan bahaya itu daripadanya, dia (kembali) melalui (jalan yang sesat), seolah-olah dia tidak pernah berdoa kepada Kami untuk (menghilangkan) bahaya yang telah menimpanya, begitulah orang-orang yang melampaui batas itu memandang baik apa yang selalu mereka kerjakan.

( 10: 12 )

 

Tapi aku bersyukur aku masih lagi dalam agama yang diredhaiNya yakni Islam. Sebab tu Allah dah pesan dalam quran, nikmat Islam adalah nikmat yang terbaik bagi hamba-hambaNya dan kita takkan dapat menghitung nikmat Allah…!!!

 

“Dan jika kamu menghitung nikmat Allah yang dilimpahkan-Nya kepada kamu, tiadalah kamu akan dapat menghitungnya satu persatu, sesungguhnya Allah Maha Pengampun lagi Maha Mengasihani.”

( 16:18 )

Subhanallah…!!!

 

3. Di sini kita boleh bermuhasabah diri kita, di mana kita berada, di mana tahap kita?? Layakkah kita merindukan kematian seperti para syuhada di kala berdepan dengan lebih 1,000 orang sedangkan tentera Islam pada masa tu hanya lah 313 orang sahaja ketika perang Badar??? Ya…!! Mereka merindukan kematian…!!! Sebab mereka Allah dah janji syurga meski pun mereka syahid. Sedangkan aku ni takut mati. Sebab apa?? Jangan tanya aku, tanya lah diri anda sebab apa dan sama ada anda bersedia atau tidak untuk menghadapi mati.

 

Wallahu ‘alam.

 


Advertisements

Read Full Post »

بِسۡمِ ٱللهِ ٱلرَّحۡمَـٰنِ ٱلرَّحِيمِ

السلام عليكم ورحمة الله وبركاته

Hari ini dalam sejarah:

I’m creating a blog…!!!

Wowzers…!!! Alhamdulillah, Hidayah itu milik Allah. Diberikan kepadaku untuk buat blog. I still don’t wanna believe it, i’m creating a blog…

Fuh2 ,nervous sungguh… (tekan keyboard pun dok terketaq-ketaq jari-jemari.)

Anyway, sebelum memulakan kalam2 ku yang mengarut. Aku nak habaq kat pembaca2 yang sedang boring membaca blog aku ni. Harap maaf lah atas tatabahasa yang aku tulis sepanjang blog hayat ku ini. Maklumlah, aku punya penulisan/essay memang TERBAIKLAH.

Jadi, kalau terperasan ada ayat grammar hancoq tu, tak payah tegur la yee. Kalau anda nak tegur juga, aku tak ambil kisah pun. Dah ramai yang tegur aku grammar hancuq. Tak apa lah. (dah nama blog pun “a broken malay”)

Objective:

Tujuan aku bina blog ni, juz for reminder to me. Every day I did wrong things. I’m sure that we all do. But not for para siddiqeen. I juz wanna follow them. Even I know I am not capable to. But I’m keep trying harder and harder.

Sepanjang perjalanan blog ini, Insha-Allah aku akan “share”kan maklumat yang bermanfaat. Sebab dalam al-Quran sendiri Allah nyatakan supaya kita minta dekat Allah supaya dikurniakan ilmu2 bermanfaat.

رَبِّ زِدْنِي عِلْماً

“Duhai Rabbku, tambahkanlah kepadaku ilmu pengetahuan.” (20 : 114)

Begitu juga aku kena lah sampai-sampaikan, nasihat-menasihati, serta saling berpesan. Allah ada menyatakan dalam kalamNya.

“Dan berpEganglah kamu semuanya kepada tali Allah(agama allah),dan janganlah kamu bercerai berai,dan ingatlah kamu nikmat Allah kepada kamu ketika kamu dahulu (masa jahiliah) bermusuh-musuhan, maka Allah telah menjinakkan antara hati-hati kamu itu, lalu jadilah kamu itu dengan nikmat Allah orang-orang yang bersaudara”. (3 : 161)

But wait, Habibullah (Rasulullah s.a.w.) pon ada qoyak.

“Sesungguhnya orang yang paling dicintai oleh Allah di kalangan kamu ialah mereka yang berjinak-jinak dan berusaha menjinakkan hubungan antara satu sama lainnya. Sesungguhnya orang yang paling dibenci oleh Allah di antara kamu ialah orang-orang yang menyebarkan perbuatan umpat-mengumpat dan orang-orang yang memecah-belahkan di antara para saudara”. (H.R. at-Tabbarani)

Haaa, saja mau letak dalil-dalil sikit, hadith-hadith secukup rasa. Nak bagi nampak bermutu. Bukan saja nak tunjuk ni blog ni baguih. Dakkkk…

Setiap sesuatu hujah mesti ada ‘source’.

Jadi aku nak perjelaskan di sini ialah setiap perkara yang kita buat, kita nilai, mestilah berlandaskan hukum syara’ dan setiap perkara yang kita lakukan mestilah berpandukan as-Sunnah.

Kata “Islam is The Way of Life”.

Tang mana the way of life pun tak tau.

Bukan, ni sekadar peringatan buat diriku yang lalai. Aku selalu saja lalai every seconds in my actions. Entah lah, kalau nak ukur tahap nafsu yang tujuh tahap tu la kan.

(Bab Tahap Nafsu nanti insha-Allah, bakal diketegahkan dalam blog ni)

Entah-entah aku yang tahap Lawwamah apa… Astaghfirullah, I am sure is a very bad guy. Nasib baik Allah itu Maha Pengampun, Maha Penerima Taubat. Sempat juga kita “mencuri” masa untuk bertaubat. Masalahnya kita masih melakukan dosa tu. Walaupun dah berazam tak akan lakukan dosa tu lagi. (salah satu daripada 4 syarat-syarat taubat.)

Macam mana tu…???

(Nantikan juga insha-Allah Bab Bertaubat dalam blog ni juga.)

Jadi, aku nak simpulkan di sini. Aku memang cepat lalai. (berapa kali nak ulang tak taw)

Hmmm, bukan main panjang jugak ya coleteh aku di perasmian pembukaan blog baru aku ni.

(Cheh, padahal tak panjang tara mana pun. Perasan panjang plak dehhh…)

Baiklah, insha-Allah aku akan karang-karang lagi di kala masa kelapangan nanti.

Bi iznillah. Wallahu’alam. 🙂

Read Full Post »

« Newer Posts